Megfelelő vakolat kiválasztása

Vakolat

Választottál már vakolat színt valaha? Amikor az ember az új házának színét szeretné kiválasztani, azt gondolhatja, hogy ez egyszerű dolog lesz.
Hiszen ott van ideális esetben a látványterv, és csak azt a színt kell kiválasztani, amit ott láthatunk. Azonban ez a gyakorlatban nem olyan egyszerű!
A látványterven látható, papírra kinyomtatott, vagy telefonon nézett színt nagyon nehéz egyeztetni a nemesvakolat gyártók színskálájával. Sőt, a színskálán lehet 1-1 olyan szín, amiről azt gondoljuk, hogy az még jobb is, mint amit terveztünk, de nem szabad elfelejteni, hogy ezek a pici kis színminták kicsit csalókák, mert egy ház méretében már egészen más hatása lehet egy-egy színnek.
Emiatt, érdemes olyan vakolat gyárót keresni, ahol lehet kisebb mennyiségű mintát is rendelni. Ha kapunk 1-2 négyzetméterre valót, akkor az már jó próba lehetőség lehet. A mintát sose a falra vigyük fel, hanem mondjuk egy kimaradt hőszigetelő lapra, mert a felületeket egyben kell színezni. Ha mi belemaszatolunk próbaképp, akkor az megnehezíti majd a későbbiekben a teljes felület színezését. A leszínezett lapot odatehetjük a ház mellé, és már látjuk is, hogy az adott szín hogy mutatna az álmaink házán. Persze ha végül ezek ellenére sem lesz jó a ház színe, akkor sincs veszve minden, hiszen utólag még átfesthető, homlokzati festékkel!

Megosztás