Ma: 1029 db ingatlan apróhirdetést talál weboldalunkon.

Vissza a főoldalra
Feladás
Módosítás / törlés
Regisztráció
Belépés
Fotóalbum
Keresés közvetítőkkel
Hírlevél
Ingatlanjogi fórum
Hirdetési árak
Médiaajánlat
E-mail
Á.SZ.F.
Szexpartner kereső


"
IngatlanSziget hírlevél, a http://www.ingatlansziget.hu kiadásában
2003, 2. szám

Üdvözöljük hírlevelünk olvasói között!

Tartalom:
I., Megerősödött az IngatlanApro.hu (http://www.ingatlanapro.hu)
II., Kellemes gondok Rétságon
III., Lakáshitel tájékoztató
------------------------------------------------------------

I., Megerősödött az IngatlanApro.hu
A tavalyi év végéhez képest közel kétszeresére növelte látogatottságát a http://www.ingatlanapro.hu címen elérhető képes ingatlanhirdetési weboldal. Ezt az egyszerű kezelhetőségének, és hasznos szolgáltatásainak köszönheti, amit ez idei évben még további fejlesztésekkel kívánnak erősíteni.
Kapcsolódó link: http://www.ingatlanapro.hu

II., Kellemes Gondok Rétságon
Nagy lehetőséghez jutott Nógrád megye meghatározó kisvárosa Rétság. A város és a vele gyakorlatilag egybeépült Tolmács község visszakapta a honvédség által használt hatalmas területet. A két polgármester folyamatosan egyezteti a hasznosítási és területfejlesztési lehetõségeket ...
Részletek: http://www.adviser.hu/index.php?action=hir&id=15&lang=

III., Lakáshitel tájékoztató
A lakáshitelekről általában:

Amikor lakáshitelről beszélünk, meg kell különböztetni a használt és az új lakásokra vonatkozó hitelkonstrukciókat, ill. azon belül a jogosultak körét is, tehát a továbbiakban ezen metodika alapján mutatjuk be az új és használt lakás vásárlásához kapcsolódó hiteleket.

Új lakás vásárlása esetén:

A jogosultak köre: Házaspárok, vagy a gyermekét/gyermekeit egyedül nevelő szülő/k, aki lehet elvált, özvegy, hajadon vagy egyedülálló gyermekes. Csak újonnan épült vagy épülő lakás, illetve családi ház építésekor, illetve vásárlásakor vehető igénybe. (Családi ház építése esetén, ha nem a tulajdonos építi, akkor az eladónak nem szabad a lakhatási, vagy használatbavételi engedélyt megkérni a házra, mert akkor már használt lakásnak minősül, bár ez esetben vannak mérlegelési lehetőségek.)

A kamat mértéke: A kereskedelmi bankok által kínált konstrukciók közül általánosan 2,75 % - 4 %-ig terjed, továbbá az éves kezelési költség fizetendő.

Önerő mértéke a vételár %-ban: Minimum: 30-40 % (Az önerő mértéke bankonként változó lehet!)

Futamidő: A kamattámogatás maximum 10 millió forint és ezt 20 évig támogatja az állam, de előfordulhat 25 éves futamidő is egyedi elbírálásban, de ez esetben is csak max. 20 éves a kamattámogatás a különbözeti 5 éves futamidőre piaci kamatot kell fizetni az adósnak.

Használt lakás vásárlás esetén:

A jogosultak köre: Egyedülálló vagy házas, tehát tágabb kör, mint az új lakáshoz kapcsolódó hitelek esetében.

Kamat mértéke: 3,5 % - 4,75 % plusz az éves kezelési költség, viszont az éves kamat kezelési költséggel együtt maximum bruttó 6 % lehet. A kamat mértéke bankfüggő, viszont a bruttó 6 %-os kamat mellett – havi viszonylatban - több ezer forintos törlesztőrészlet eltérések lehetnek a bankok között a kamatos kamat számítás miatt.

Önerő mértéke: Akár készpénz, önerő nélkül is megvásárolható egy ingatlan, ez esetben egy a saját, vagy a család tulajdonában lévő ingatlant fel kell ajánlani többletfedezetnek. Átlagosan az ingatlan vételárának a felével rendelkezni kell, viszont itt is vannak egyedi esetek vagy kivételek.

Futamidő: 1 évtől maximum 20 évig terjedhet, viszont a hitelben szereplő/k életkora minden esetben meghatározza a futamidő végét, mert lejárat évében maximum 65 éves lehet az ügyfél.

Az igényelt hitel várható mértéke
Az adásvételi szerződésben szereplő vételár a kiinduló pont a banki értékbecslő számára. Általában a hitelbiztosítéki értéket a vételár 5 % - 30 %-ig való csökkentésével állapítják meg.

Az adásvételi szerződés időpontja és a hitelfolyósítás időpontja
Általános szabály, hogy hiteligényléskor a bankok 60 napos adásvételi szerződést fogadnak el, tehát 2 hónapot kell hagyni a hitelbírálatra és folyósításra.

A fedezetként felajánlott ingatlan/ok paraméterei

Mivel ingatlanvásárlási hitelről beszélünk, ezért a kamattámogatott hitelek körében csak és kizárólag lakóingatlanról beszélhetünk. Tehát az ingatlan, amit meg kívánunk vásárolni az lakóház, lakóépület, lakás, családi ház vagy üdülő lehet. Amennyiben készpénz önerő nélkül többletfedezetre kívánunk vásárolni, a pluszként felajánlott ingatlan lehet az előbbiekben felsoroltakon kívüli ingatlan is, még építési telek is. Egy fontos szabály van a hitelösszeg megállapításánál többletfedezet esetén, hogy a hitel kétszeresét kell érnie a többletfedezetnek, mert a hitelbiztosítéki érték meghatározásánál a fent leírtakat itt is figyelembe kell venni.

Az adósok és kezesek vagyoni, jövedelmi viszonyai ( munkabér, ingatlanfedezet )
Az adósok jövedelmi viszonyainál, legyen minimum minimálbér jövedelme, ha nincs bejelentve, vagy kevés az igazolt jövedelme, az sem feltétlenül baj. Az adós/ok, illetve kezes/ek tulajdonában nem feltétlenül kell lenni ingatlannak, igazából nincs jelentősége a hitelbírálat során, de természetesen ha többletfedezetről beszélünk, akkor a zálogkötelezett vagy fedezetet adó általában családtag szokott lenni.
Megjelent: 2003-02-26

<<< vissza az előző oldalra

(c) 2002-2018 Hyperweb Informatikai Kft. - Minden jog fenntartva!